Lajkajte nas i pratite:

Transport

Japan će pred tokijsku olimpijadu dopustiti korištenje autonomnih vozila

Izvor: autonet.hrJapan će pred tokijsku olimpijadu dopustiti korištenje autonomnih vozila

Prema navodima Bloomberga, Japan pred sljedeće Olimpijske igre, koje će se održati sljedeće godine u Tokiju, namjerava dopustiti korištenje autonomnih vozila na prometnicima u blizini olimpijskih lokacija.

Lokalne vlasti blisko surađuju s Toyotom i Nissanom na razvoju ovih automobila koji bi se na tokijskim prometnicima trebali pojaviti netom prije Olimpijade. Japanci navodno jako žele pokazati svoja dostignuća na raznim područjima, a autonomni sustavi upravljanja su jedno od njih.

Mnogo toga o ovom projektu još uvijek nije poznato, no navodno će se raditi o stotinjak samoupravljivih vozila koji će nuditi prijevoz posjetiteljima, sportašima i sl. Nakon Olimpijade program razvoja ovih vozila će se nastaviti, a u Japanu planiraju će 2025. krenuti slobodna prodaja autonomnih automobila.

Dodajmo i da je Toyota tijekom prošlog mjeseca objavila kako će se u Olimpijskom selu koristiti autonomni i električno pokretani E-Palette kojeg će nadzirati “ljudski operater unutar vozila.” U upotrebi će biti i APM (Accessible People Mover) koji će prevoziti putnike između olimpijskih lokacija te Concept-i koje će pratiti nositelje olimpijske baklje i biti predvodnik maratonske utrke.

Izvor: autonet.hr
Scroll Up