Lajkajte nas i pratite:

Transport Radni strojevi E-video

Scania AXL – autonomni kamion budućnosti

Izvor: YoutubeScania AXL – autonomni kamion budućnosti

Nakon što je švedski proizvođač, najpoznatiji po autobusima i kamionima, nedavno predstavio autonomno pokretanu studiju autobusa/komercijalnog vozila pod nazivom NXT Concept, sada je sasvim razumljivo na red došla i istovrsna izvedba kamiona.

Ovo vozilo nosi naziv Scania AXL i radi se o u potpunosti autonomnom kamionu, na što jasno ukazuje i izostanak konvencionalne kabine. Unatoč tome AXL je vizualno prepoznatljiv član scanijine modelne obitelji, a dodajmo da za snalaženje u prostoru koristi kamere, radare, lidare i GPS prijamnike.

Za razliku od mnogih modernih autonomnih vozila, AXL nije pokretan električnim pogonskim sklopom. Naprotiv, njega pokreće konvencionalni motor s unutrašnjim izgaranjem koji za rad koristi biogorivo. Prema službenom priopćenju ove članice Grupe VW, AXL je odličan prikaz kako “staro i novo mogu zajedno.”

Rudnici i velika zatvorena gradilišta su idealno igralište za ovo vozilo s obzirom da bi ga unutar tih objekata nadzirao i njime upravljao kontrolni sustav. Naime, ovo vozilo nije namijenjeno za cestovnu upotrebu, no s vremenom Scania svakako želi proizvesti i takve kamione.

Izvor: autonet.hr
Scroll Up