Lajkajte nas i pratite:


Ostala pitanja i odgovori
Zašto kupiti električno vozilo?

Jedan od najvažnijih razloga za odabir električnog vozila su troškovi goriva koji su 8 do 10 puta niži u usporedbi sa troškovima konvencionalnih vozila. U troškove ubrajamo i troškove održavanja koji su za električna vozila niži čak i do 50%. Vožnjom električnog vozila doprinosimo kvaliteti života smanjenjem emisije CO2 i ostalih onečišćujućih tvari posebice u gradskim područjima kao i smanjenje buke.

Uzmemo li u obzir da električna vozila imaju kapacitet baterije od 16-24 kWh, sukladno objavama od strane proizvođača domet im je od 120 do 160 km po jednom punjenju. Npr. električni automobili poput TeslaRoadstera čiji kapacitet baterije iznosi 53 kWh ima domet od čak 390 kilometara.Važno je napomenuti da domet električnog vozila ovisi o kapacitetu baterije te načinu vožnje.

Električni automobili imaju snagu, ubrzanje i brzinu kao i konvencionalni automobili. Mali gradski automobili postižu brzinu do 120 km/h, dok automobili srednje klase postižu brzinu i do 160 km/h. Kako bi zainteresirali potencijalne kupce za električne automobile i pokazali im da su jednako atraktivni kao i konvencionalni, u proizvodnji je sve veći broj sportskih „jurilica“ poput Tesla Roadstera, Rimac - ConceptOne, Mercedes-Benz -SLS AMG Coupé Electric Drive.

U budućnosti punionice će se postavljati u sklopu javnih garaža, trgovačkih centara, uredskih zgrada i sl. Većina planiranog vremena punjenja električnog vozila odvija se u noćnim satima kada je cijena električne energije najjeftinija. Za razliku od konvencionalnih vozila, električna vozila se mogu puniti i kod kuće dok će javna infrastruktura služiti za nadopunjavanje baterija tj. za punjenje u slučaju nužde kada je kupac zaboravio napuniti svoje vozilo.

Brzina punjenja baterije ovisi o kapacitetu baterije te vrsti priključka za punjenje. Ovisno o raspoloživoj infrastrukturi razlikujemo sporo, brzo i ultra brzo punjenje, a više o vrstama punjenja možete vidjeti na slici.
Za razliku od ostalih alternativnih goriva kao što su vodik, biogorivo i sl., infrastruktura za električna vozila zahtijeva znatno manja ulaganja i napore. Naime, električna energija je dostupna u svakom kućanstvu, na radnom mjestu, trgovačkom centru ili u centru grada. U odnosu na postojeći raspored i zastupljenost stanica za konvencionalna vozila, zastupljenost punionica za električna vozila u urbanim područjima bit će znatno veća. Proračuni pokazuju da optimalan broj iznosi četiri vozila po punionici. Razlog tome je karakterističan proces punjenja električnih vozila, koji je znatno duži te može trajati do tri sata na punionicama koje se postavljaju na urbanim površinama poput javnih parkirališta, garaža, trgovačkih centara i drugdje. Kako bi se zadovoljile potrebe vozila za električnom energijom, u budućnosti će trebati osigurati znatno veći broj punionica. Korištenjem pametne infrastrukture, električna vozila se pune uglavnom tijekom nižih opterećenja mreže, u vrijeme kad je dostupno više energije iz obnovljivih izvora, te tako optimiziraju potrošnju energije.

Prema tehničkim karakteristikama proizvođača npr. za Peugeot iOn očekuje se trajanje baterija u prosjeku više od 150.000 km (oko 1500 ciklusa punjenja). Nakon prijeđenih 150.000 km možete razmišljati o izmjeni baterije čiji je kapacitet od početnog maksimalnog kapaciteta pao na gotovo 80 posto.

Pod ultra brzim punjenjem smatra se punjenje istosmjernom električnom energijom do 125 A dok se za sporo punjenje govori o izmjeničnom napajanju u pravilu od 16 A. Ultra brzo punjenje ne predstavlja problem za napredne baterijske tehnologije jer je njihov sustav upravljanja (BMS) predviđen za rad s različitim vrstama punjenja.

Postoje proizvođači vozila poput Renaulta koji prodaju električno vozilo bez baterije, a za bateriju korisnik plaća mjesečni najam čime je u konačnici oslobođen troška kupnje nove baterije i zbrinjavanja stare.

Osnovna zapreka u masovnoj primjeni predstavlja kapacitet i cijena baterije. Danas cijena baterije iznosi 500 € po kWh, a do 2020. godine cijena će pasti na 100 € po kWh. Tada će se ugrađivati baterije s većim kapacitetima što će povećati domet električnog vozila.

Scroll Up