Prosinac, Četvrtak 01.2022, 01:06,   info@elvonet.com

Prvi hrvatski punjač za elektromobile u Labinu

ELEKTRIČNA BUDUĆNOST


FOTO: Pixabay Prvi hrvatski punjač za elektromobile u Labinu

Mjesto Labin u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ponad Kaštelanske rivijere u podnožju Mosora, odnedavno je poznato u svijetu i po prvoj stanici punjača za elektromobile u cijeloj Hrvatskoj. Tako se hrvatski Labin svrstao uz bok sa Švicarskom koja ima oko 600 stanica punjača elektromobila, zatim s Njemačkom, Velikom Britanijom, Španjolskom, Italijom Punjač je u Labinu postavljen u povodu manifestacije EU-a Tjedan mobilnosti i europske promotivne turneje električnog automobila Tesla RoadsterSve potvrđuje kako suvremeni elektromobil, kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja stručnjaka moderne tehničke i tehnološke znanosti našega stoljeća s naglaskom na zaštitu čovjekova okoliša, koji nagovješćuje i treću eko-industrijsku revoluciju, sada ne predstavlja ni benzinsku crpku niti punionicu, nego je to stanica za opskrbu elektroautomobila. Mnogi danas pitaju koliko ima automobila na struju u Hrvatskoj i kako će tvrtka Doking proizvoditi te automobile s kojom je HEP ušao u zajednički projekt. Riječ je o iznimno ozbiljnom čak i nacionalnom projektu koji se uklapa i u program Europske unije. Značajan je što je vožnja automobila na električnu energiju znatno niža nego na benzin te ina naftna goriva.
O prvoj stanici za punjenje elektromobila u Labinu, mjerodavni su nam u ponedjeljak rekli kako je riječ o stanici Tesla Roadster koja je otvorena u sklopu manifestacije Tesla Tours koja se održava od Berlina do Istanbula. Riječ je o posebno izabranom elektroautomobilu u kojemu su dvojica studenata do sada prišla mnoge zemlje, a na toj turneji su organizirane razne zanimljive manifestacije. Doznajemo kako je HEP odlučio ući u područje opskrbe električnom energijom automobila, kao i to da stručnjaci te tvrtke tvrde da su elektromobili stvar budućnosti, naročito u gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka
Nadalje, stručnjaci u HEP-u ističu da elektromobili imaju prednost ne samo zato što ne zagađuju, nego zato što su i izuzetno tihi. Bitno je to što su elektromobili u vožnji bitno tiši, nego benzinski ili koji koriste dizel. Jedino se čuju njegove gume. Najavljuju da u budućnosti možemo očekivati znatno manje automobile, ali s većim radijusom kretanja.

Izvor: tportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com