Prosinac, Četvrtak 01.2022, 01:18,   info@elvonet.com

Proizvodnja baterija će eksplodirati. No što je s profitom?


Autor: Rimac Automobili Proizvodnja baterija će eksplodirati. No što je s profitom?

Da bi električni automobili mogli profitabilnošću konkurirati benzincima i dizelašima cijena njihovih baterija trebala bi iznositi oko 100 dolara po kWh kapaciteta

Nažalost trenutno smo daleko od ovog cilja, jer prosječni trošak baterija iznosi između 190 i 250 dolara po kWh. Analitička kuća ADL vjeruje kako nas u budućnosti čekaju tri potencijalna smjera u kojem bi razvoj ove tehnologije mogao krenuti.

Prva mogućnost je da će proizvođači nastaviti povećavati kapacitet kako bi smanjili trošak proizvodnje. Druga i mnogo vjerojatnija je da će proizvođači unaprijediti postojeću tehnologiju te tako povećati kapacitet u postojećim dimenzijama baterijskog paketa.

Treća mogućnost, za ADL, je najmanje vjerojatna a to je razvoj kompletno nove tehnologije koja će zamijeniti sve postojeće.U ADL-u, s obzirom na planirane investicije vide eksploziju proizvodnje, no skeptični su po pitanju profitabilnosti ovog biznisa što dugoročno može štetiti industriji, posebice kad se u obzir uzmu kapitalne investicije od 90 milijardi dolara koje su planirane do 2025.

Nažalost mršave marže, čak i uz poticaje, nisu jedini problem za električne automobile. Nad glavom im vise i drugi problemi koji ih čine manje konkurentnim postojećim benzincima i dizelašima - ponajprije vrijeme punjenja baterije, manja pouzdanost i sigurnost.

Izvor: tportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com