Prosinac, Četvrtak 01.2022, 01:34,   info@elvonet.com

Europa prestigla Kinu po broju novih e-automobila


FOTO: Pixabay Europa prestigla Kinu po broju novih e-automobila

U prvih sedam mjeseci ove godine u zapadnoj Europi prodano je više novih električnih i hibridnih automobila nego u Kini, inače najvećem svjetskom tržištu za električna vozila

Industrijsko izvješće European Electric Car Report za prvih sedam mjeseci ove godine bit će objavljeno krajem ovog mjeseca, no u javnost je već sada dospio jedan vrlo zanimljiv podatak. Od siječnja do kraja srpnja 2020., razdoblju uvelike obilježenom pandemijom koronavirusa, prodaja elektrificiranih automobila (100% električnih i plug-in hibrida) u zapadnoj je Europi prestigla onu u Kini.

Kina je inače najveće svjetsko tržište za električna vozila, no poticaji za elektrifikaciju transporta u Europi pogurali su taj segment i na Starom kontinentu. Podaci koje u obzir uzima ovo izvješće govore o prodaji novih električnih i plug-in hibridnih vozila u tzv. śstaroj Europiť, članicama EU prije proširenja 2004. godine, a dodatno uključuju i Norvešku, Švicarsku i Island. Na tom je području od početka godine prodano preko pola milijuna ovakvih vozila.
Gledano prema tipu, Europljani su ove godine kupili oko 269 tisuća baterijskih električnih vozila te 231 tisuću plug-in hibrida. Srpanj je bio rekordan za Europu, samo tijekom tog mjeseca prodano je preko 53 tisuće baterijskih vozila, dok su plug-in hibridi tada prvi puta nadmašili tu brojku. Zajedno je, dakle, u Europi od početka godine registrirano oko 14 tisuća e-vozila više nego u Kini.

Podatke je objavio berlinski analitičar Matthias Schmidt na svojim stranicama, i predvidio da bi prodaja elektrificiranih vozila u Europi ove godine prvi puta mogla premašiti milijun primjeraka.

Izvor: autonet.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com