Prosinac, Četvrtak 01.2022, 02:06,   info@elvonet.com

Nikola Tre je šleper na vodik kojim Amerikanci planiraju osvojiti Europu


Izvor: Promo fotografije / Autor: Nikola Nikola Tre je šleper na vodik kojim Amerikanci planiraju osvojiti Europu

Električni automobili bilježe zdrave stope rasta, te bi u dogledno vrijeme trebali potpuno izgurati motore s unutarnjim izgaranjem iz osobne mobilnosti

Po pitanju transporta na veće udaljenosti, situacija je ipak malo drugačija. Naime, dok prosječni automobil rijetko prevaljuje više od nekoliko desetaka kilometara dnevno, prosječni šleper svakodnevno ih niže više stotina, nerijetko i preko tisuću.

Električni šleperi poput Teslinog nadolazećeg Semija jednostavno ne raspolažu baterijama za ovakav domet, što ih čini nepraktičnim i neupotrebljivim u prijevozničkom poslu.

Američki proizvođač električnih vozila Nikola ovo planira promijeniti svojim novim proizvodom Tre, što dolazi od norveške riječi za broj tri. Tre je šleper pogonjen tehnologijom gorivih ćelija u kojem elektromotor električnom energijom napaja oksidacija vodika.

Nikola bi navodno od 2020 trebao početi s testiranjem Trea na europskim prometnicama, dok bi njihov šleper u komercijalnoj prodaji trebao zaživjeti od 2022 ili 2023.Ovo čudo bi se trebalo nuditi s rasponom snage od 500 do 1.000 KS, te kapacitetom spremnika vodika za prevaljivanje od 500 do 1.200 km. Nusprodukt oksidacije vodika je vodena para.

U Teoriji zvuči odlično, no najveći problem vozila pogonjenih sustavom gorivih ćelija jest manjak infrastrukture. Naime, kako bi Tre bio upotrebljiv, Europa bi trebala biti premrežena vodikovim postajama, što trenutno nije slučaj.

Nikola navodi kako planiraju izraditi 700 vodikovih stanica u Kanadi i SAD-u do 2028, dok bi Europa navodno trebala biti prožeta vodikovim postajama do 2030. Hoće li se sve ovo uistinu dogoditi - ostaje za vidjeti.

Izvor: tportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com