Kolovoz, Nedjelja 07.2022, 22:04,   info@elvonet.com

Norveška se polako navikava i na ‘zelene’ kamione, električni Scania kiper privlači poglede

POTPUNO ELEKTRIČAN KAMION U TEŠKIM IZAZOVIMA


Screenshot: Youtube / Autor: Scania Trucks & Buses Norveška se polako navikava i na ‘zelene’ kamione, električni Scania kiper privlači poglede

Na ulicama glavnog grada Norveške možete vidjeti plavi električni kamion na putu do gradilišta.

Ovaj kamion je tih i bez emisija je. Ovo je potpuno novi električni kombinirani kiper kamion i dizalica tvrtke Becker Entreprenør AS.

Za Becker Entreprenør AS, puštanje u rad električnog Scania kamiona bila je laka odluka. “Imamo velike ambicije. Želimo promijeniti građevinsku industriju kakvu poznajemo,” kaže Hans Erik Becker, čija tvrtka ima za cilj minimizirati emisije uz održavanje profitabilnog i vjerodostojnog poslovanja. Tvrtku je 2001. godine osnovao upravo Hans Erik, a u svojem opisu obavljaju sve vrste građevinskih radova. Becker je oduvijek imao prirodnu tendenciju da se okreće ekološki prihvatljivim rješenjima. Ovo tvrtku stavlja u povoljan položaj kada su u pitanju natječaji sada kada Grad Oslo pooštrava ekološke propise kako bi ograničio utjecaj građevinarstva i građevinske industrije na klimu.

Sam kamion dopušta fleksibilnost. To je standardni kiper kamion, koji se može montirati i na dizalicu. “To znači da možemo učiniti više s ovim kamionom, a ne mijenjati se između nekoliko vozila jer je ovo sve-u-jednom.”

Vozač Bjørn Erik Liern, s više od dva desetljeća za volanom, isprva je, u najmanju ruku, bio skeptičan. “Mislio sam da nikad neću voziti električni kamion, jer sam mislio da to jednostavno ne bi bilo rješenje koje bi moglo funkcionirati. S druge strane, znatiželjan sam i fasciniran inovacijama. Pa kad se ukazala prilika, pokušao sam”, kaže. I nije bio razočaran. “Ovo je potpuno novi radni dan u odnosu na prije, kada je sve bilo podređeno što bržem poslu i velikom teretu.” Danas doživljava nešto drugačije. “Prilagođavam način na koji vozim kako bih optimizirao korištenje električnog kamiona. Smireniji sam i nisam pod stresom kao prije. Sve to doprinosi zabavnijem radnom danu.”

Na poslu Bjørn Erik prevozi materijal na različita gradilišta u samom gradu i okolici Osla. Vožnja se također u velikoj mjeri obavlja na licu mjesta. To znači da se kamion treba puniti samo jednom dnevno. “Ponekad ću puniti na mjestima, ali također mogu kombinirati punjenje s pauzom za ručak negdje drugdje.” Jednom kada je parkirao kamion i počeo ga puniti ispred benzinske crpke, prišao mu je muškarac, vidno uznemiren mjestom na kojem je kamion. “Rekao je da ga moram premjestiti i parkirati negdje drugdje. Rekao sam da ću to učiniti kada završim s punjenjem. Zatim sam pokazao na svoja vrata na kojima je pisalo ‘električno’. Samo je slegno ramenima.”

Još nešto što mu uljepšava dan je vozačko okružje. “Trenutno imam rezultat od 83% efikasnosti u vožnji, ali naravno ciljam na 100%”, kaže Bjørn Erik. “Rođen sam i odrastao sa Scanijom, a ovaj kamion mi pruža zadovoljstvo da nastavim voziti još mnogo godina. Ovo je budućnost.”

Izvor: autoportal.hr

Podijeli sa drugima

Zadnje novosti

Najviše vas zanima

Newsletter

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com