Prosinac, Četvrtak 01.2022, 00:23,   info@elvonet.com

Prvi bezvučni zrakoplov na električni pogon


Foto: Geek.hr Prvi bezvučni zrakoplov na električni pogon

Slovenski poduzetnik Ivo Boscarol i njegova tvrtka za proizvodnju lakih sportskih zrakoplova uspjeli su konstruirati prvi bezvučni zrakoplov koji će prilikom polijetanja i slijetanja koristiti električni pogon, objavili su slovenski mediji.

Četvorosjed `Panthera`, čiji je prototip napravljen u Ajdovščini, gdje je sjedište Boscarolove tvrtke `Pipistrel`, zbog električnog pogona pri uzletu i slijetanju se `skoro ne čuje`, odnosno ne proizvodi buku, ne izaziva onečišćenje u niskim slojevima atmosfere što je prednost u odnosu na ostale sportske letjelice, a troši dvostruko manje goriva od klasičnih motornih sportskih zrakoplova, navodi ljubljansko `Delo`.

Boscarol će, navodi list, avion predstaviti javnosti u subotu u talijanskoj Goriziji, gdje gradi novu tvornicu za izradu sportskih zrakoplova koja će biti otvorena za dvije godine.

`Godišnje ih namjeravamo proizvoditi oko 200`, rekao je za Boscarol. On je više puta u domovini nagrađivan kao jedan od najuspješnijih i najprodornijih poduzetnika. Prije tri godine `Delo` ga je proglasilo osobom godine, dodijelivši mu tako titulu ranije uglavnom rezerviranu za političare.

Boscarol tvrdi da se za `seobu` proizvodnje u susjednu Italiju odlučio zbog povoljnijih uvjeta koje su mu tamo ponudili, ali i zato jer Italija i SAD imaju zaključen međusobni sporazum o sigurnosti zračnog prometa, što će mu omogućiti prodor na veliko američko tržište.

Izvor: geek.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com