Kolovoz, Nedjelja 07.2022, 21:01,   info@elvonet.com

Norveški policajci red će uskoro uvoditi na - električnim biciklima


FOTO: Pixabay Norveški policajci red će uskoro uvoditi na - električnim biciklima

Premda ikoničko vozilo najčešće povezujemo s rekreacijom i ekološki prihvatljivim vožnjama do posla, e-bicikli polako mile i u druga područja djelovanja poput, konkretno, granične patrole

Električni bicikli se polako počinju korisititi i u vojne svrhe. Pioniri u primjeni ove tehnologije stižu iz norveških oružanih snaga odgovornih za nadgledanje 196 kilometara duge arktičke granice s Rusijom.

Vojnici zaduženi za granične patrole granicom često putuju u vojnim transportima sa šest kotača. Problem s takvim velikim vozilima je što proizvode buku - za razliku od bicikala koji pored očite taktičke prednosti (tišina) ne štete okolišu.

Biciklom po uljeze


Prema izvješću Barents Observera, GSV testira korištenje električnih bicikala u sklopu graničnih patrola. Prema poručniku J?rnu Qviller, granična patrola ’isprobava tehničke značajke vozila, kao i način na kojih bi ih se uklopilo u koncept svakodnevnog graničnog patroliranja. Stvar je u tome što nova metode transporta pokriva velika područja te se kreću relativno brzo’.

Novi bicikli, prema izvješću, pružaju taktičke opcije koje GSV nije imao dosad - kad god bi uočili uljeze, prilaz u vozilima odao bi njihovu poziciju, dok bi pomoću bicikala ciljevima mogli prići puno brže.

Taktička primjena


’Ovi bicikli proizvode puno manje buke. Ljudi i životinje su prilično iznenađeni kada im se grupa vojnika približi praktički odnikud.’ komentiraju tvorci programa.

Premda električni bicikli vjerojatno nikad neće u cijelosti zamjeniti oklopljene transporte i ostala vozila pokretana fosilnim gorivima, izgleda da će njihovo uključivanje u flotu definitivno polučiti dobrim rezultatima.

Izvor: tportal.hr

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com