Rujan, Petak 30.2022, 22:16,   info@elvonet.com

MANIFESTO Dacia - laboratorij na četiri kotača


Foto: Dacia / Promo MANIFESTO Dacia - laboratorij na četiri kotača

Konceptni automobil MANIFESTO „laboratorij” je za testiranje inovativnih rješenja, a neke od njegovih revolucionarnih značajki ugrađivat će se u buduće serijske modele marke Dacia.

Konceptnim automobilom MANIFESTO Dacia je još jednom dokazala da joj nema premca kada je riječ o esencijalnim, kul, robusnim, pristupačnim i ekološki učinkovitim automobilima. Novi koncept sredstvo je za testiranje inovativnih rješenja. K tome je povezan s prirodom, ekološki prihvatljiv i bogat revolucionarnim značajkama koje će u budućnosti zaživjeti i u Dacijinim serijskim modelima.

No nije riječ o prototipu nekog budućeg modela. Dacia ovim konceptom poručuje svojim kupcima, sve sklonijima boravku u prirodi, da namjerava ostati uz njih te da radi na povećanju vrijednosti i kvaliteta koje njezina vozila čine tako uspješnima.

ESENCIJALAN I KUL

Konceptni automobil MANIFESTO mijenja pojam esencijalnog automobila, pružajući još jednostavnije i autentičnije iskustvo. Putnici su u izravnom doticaju s okolišem, što znači da na vozilu nema vrata, prozora ni vjetrobranskog stakla! Uronjeni ste u prirodu. A kada uživate u aktivnostima na otvorenom, ništa se ne može mjeriti s praktičnošću radne plohe koja zamjenjuje poklopac prtljažnika.

Putnici se osjećaju povezanijima s prirodom i istovremeno ostaju u kontaktu s vanjskim svijetom zahvaljujući uslugama za pametne telefone: Dacijin jednostavan, učinkovit i ekonomičan pristup pod nazivom Bring-Your-Own-Device (hrv. Ponesi svoj uređaj) omogućuje putnicima da u potpunosti integriraju svoj pametni telefon u vozilo i povežu ga s putnim računalom. Taj je sustav već dostupan u nekoliko modela marke te će se nastaviti razvijati u budućnosti.

Konceptni automobil MANIFESTO uvodi još jednu revolucionarnu značajku koja će se ugrađivati u buduće modele: YouClip, krajnje jednostavan sustav za sigurno pričvršćivanje niza praktične i modularne opreme.

A budući da kod Dacije „kul” i „praktično” često idu ruku pod ruku, putnicima će na raspolaganju biti i jednostruko prednje svjetlo koje se može odvojiti i upotrebljavati kao snažna ručna svjetiljka. Jer zašto biste imali dva svjetla, kada vam jedno pruža sasvim dostatno osvjetljenje?

ROBUSTAN I STVOREN ZA AKTIVNOSTI NA OTVORENOM

Dacijina vozila poznata su po izdržljivosti i pouzdanosti. Duster, Jogger i Sandero Stepway samo su neki od modela na koje kupci željni pustolovina itekako mogu računati. Koncept MANIFESTO tu ne staje, već ide korak dalje te se pozicionira kao posrednik između ljudi i prirode.

Konceptni automobil MANIFESTO ima sve prednosti terenca, uključujući i pogon na sve kotače, izdašan razmak od tla, velike kotače i karoseriju koja odolijeva i najzahtjevnijim terenima.

Osim toga je vodootporan: njegova se unutrašnjost može očistiti mlazom vode.

Odvojivi pokrovi sjedala u trenu se pretvaraju u vreće za spavanje.

Krovni nosači mogu prevesti sve vrste tereta, budući da se njihove prečke mogu konfigurirati na različite načine. (Dacia se već uzdigla iznad svih svojim inovativnim modularnim krovnim nosačima za Sandero Stepway i Jogger, koji će uskoro postati dostupni i za Duster).

Namjenska i uklonjiva baterija puni se preko obične utičnice, pretvarajući konceptno vozilo MANIFESTO u izvor električne energije za aktivnosti na otvorenom.

EKOLOŠKI OSVIJEŠTENO I PAMETNO VOZILO

Marka ovim konceptom predstavlja viziju vozila s minimalnim okolišnim otiskom. Kompaktan je i lagan pa troši manje energije. Takvi napori za postizanjem učinkovitosti sežu u daleku prošlost Dacije. Jogger je, na primjer, 300 kg lakši od konkurentnih sedmerosjeda.

Veliki dio karoserije koncepta MANIFESTO izrađen je od recikliranog materijala Starkle® s „pjegastim” efektom, proizvedenog od obrađenih polimera.

U unutrašnjosti su također upotrijebljeni prirodni materijali, kao što je plutena obloga armaturne ploče. Ukrasni kromirani umetci nisu upotrijebljeni, baš kao ni i u najnovijim Dacijim modelima. 

Bezzračne gume ovog koncepta još su jedna inovativna značajka čiji je cilj zaštita okoliša, a u konačnici i ušteda. Njihovo je temeljno načelo trajnost: te su gume neprobojne i dugovječne koliko i samo vozilo.

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com