Lajkajte nas i pratite:

Izdvojeno Ostalo

Vozački ispiti od sada se audiovizualno snimaju

Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche CroatiaVozački ispiti od sada se audiovizualno snimaju

Zajednički projekt HAK-a i Ministarstva unutarnjih poslova uveo je sustav audio i video snimanja tijeka provedbe vozačkih ispita. Novi se sustav koristi od početka 2021., s ciljem što kvalitetnije provedbe vozačkih ispita i kvalitetnije osposobljenih novih vozača

Hrvatski autoklub predstavio je projekt unaprjeđenja vozačkih ispita. Zajednički projekt Hrvatskog autokluba i Ministarstva unutarnjih poslova uspješno se provodi od početka 2021. s ciljem što kvalitetnije provedbe vozačkih ispita i kvalitetnije osposobljenih novih vozača. Sustav audio i video snimanja tijeka provedbe vozačkih ispita, koji je uveden, primjenjuje nova tehnološka rješenja, kažu iz HAK-a.

“Moderna rješenja korisna su za buduće vozače, institucije nadležne za poslove osposobljavanja i djelatnost provedbe ispita, stručne organizacije, autoškole ali i sve građane i društvo u cjelini”, rekao je Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek.

Hrvatski autoklub vozačke ispite provodi od 1. lipnja 1992. i do konca 2020. proveo je ukupno oko 8 milijuna ispita, od kojih je oko 3 milijuna ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom, te je ukupno izdano 1.7 milijuna uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što predstavlja broj novih vozača u Republici Hrvatskoj.

Digitalizacija vozačkih ispita

Novim tehnološkim rješenjima dodatno se digitalizirao proces ispita. Uvedena su tablet računala sa satelitskom navigacijom koja povezuju stručne ispitivače Hrvatskog autokluba s informatičkim sustavom. U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova to je rezultiralo izdavanjem u realnom vremenu e-uvjerenja o položenom ispitu za kandidate.

Novi sustav ima više značajnih učinaka. Jedan od ključnih je mogućnost da kandidati za vozače u slučaju negativnog ishoda ispita, ako ulože prigovor, mogu ostvariti uvid u snimke provedenih ispita. Zatim, putem odgovarajuće aplikacije omogućena je dostupnost svih podataka i snimki provedenih ispita te je MUP-u znatno olakšan nadzor nad provedbom vozačkih ispita. HAK-u će ova modernizacija omogućiti detaljne analize provedbe vozačkih ispita svih ispitivača, a time i ujednačavanje kriterija provedbe ispita u cijeloj Republici Hrvatskoj.

U ovaj projekt uloženo je više od 1,5 milijun kuna, no uslijed toga nema novih troškova za kandidate i autoškole. Tijek polaganja ispita i njegova zahtjevnost za kandidate za vozače također se ne mijenjaju.

“Pozitivan trend smanjenja stradavanja mladih vozača u posljednjih desetak godina na našim cestama, jednim dijelom je i posljedica dugogodišnjeg rada i ulaganja u sustav osposobljavanja kandidata za vozače i u sustav provedbe vozačkih ispita. Sigurnost na našim cestama nam je uvijek misao vodilja za opće dobro i najvažniji segment društvene uloge Hrvatskog autokluba”, zaključio je Tušek.

Izvor: autonet.hr
Scroll Up