Prosinac, Četvrtak 01.2022, 01:39,   info@elvonet.com

Što trebate znati kod kupnje hoverboard-a


FOTO: Pixabay Što trebate znati kod kupnje hoverboard-a

Ako razmišljate o kupovini hoverboarda, do sada ste vjerojatno shvatili da ovaj uređaj ne sliči onome na kojem je letio Marty McFly. Uređaj koji danas svrstavamo među hoverboard je u principu segway, samo bez naslona za ruke.

Hoverboard koristi intuitivne senzore koji detektiraju u kojem smjeru se vozač naginje. Kao odgovor, električni motor okreće kotače u tom smjeru. Drugim riječima, u kojem smjeru premjestite težinu tijela, tamo će hoverboard krenuti.

1. Prvo trebate naučiti voziti

Ako ste mislili da ste spremni za vožnju onog trena kada stanete na hoverboard, grdo ste se prevalili.

Hoverboard zahtjeva ravnotežu i preciznost, zbog čega će vam trebati barem 10-ak minuta dok ne naučite kako stajati na hoverboardu bez ljuljanja napred-nazad kao da ste popili bocu vina previše.

Jednom kada uspostavite ravnotežu i krenete u vožnju, trebat će vam neko vrijeme da naučite glatko manevrirati. Što je teren kompliciraniji, to će prilagodba biti teža.

2. Veličinu kotača prilagodite terenu na kojem se vozite.

Ako hoverboard namjeravate koristiti isključivo u zatvorenom prostoru, tada nemate o čemu razmišljati.

No, ako ga želite koristiti kao prijevozno sredstvo po ulicama grada/sela, znajte da sve neravnine i pukotine utječu na vožnju.

Što su kotači hoverboarda veći, to će uređaj biti stabilniji i glađe voziti preko neravnina. Hoverboardi s kotačima od 7" najbolji su za ravne staze, kotači od 8" bolji su za prelaženje preko neravnina, dok su 10-inčni kotači primjereni za najgrublje površine, travu i slično.

Kakav god teren bio, jedno je sigurno - ne smije biti mokar. Većina hoverboarda ima IP54 certifikat, što znači da se neće ništa strašno dogoditi ako se slučajno zalije s malo vode, no zaboravite na vožnju po kiši.

3. Vodite računa o bateriji

Prije nego krenete na vožnju, uvijek izračunajte koliko je ruta dugačka.

Naime, većina hoverboarda ima bateriju s maksimalnim dometom do 20 km. Međutim, kapacitet baterije ovisi o brzini kojom vozite (u prosjeku max brzina je 10 km/h), kvaliteti terena i težini vozača (max 120 kg). Stoga je on u praksi manji od 20 km.

Možda 20 km zvuči puno, no ako ne pazite, baterija će se potrošiti i umjesto brzog manevriranja po pločnicima, morat ćete hoverboard težak 10 kg nositi u rukama. Dobra alternativa teretani, no definitivno nije za svakoga.

Punjenje baterije u prosjeku traje oko 2-3 sata. Budući da se radi o litij-ionskoj bateriji, vrijede ista pravila kao i kod punjenja baterije za mobitel. A to znači da će s vremenom kapacitet baterije padati.

4. Kakva je dostupnost zamjenskih dijelova?

Ako ćete aktivno koristiti svoj hoverboard, s vremenom će se određeni dijelovi kvariti ili potrgati, gume se mogu probušiti, a bateriju će nakon nekog vremena trebati zamijeniti.

Prije kupovine hoverboarda provjerite koliko je nabava i zamjena dijelova jednostavna i koliko koštaju.

5. Kol'ko para, tol'ko muzike

Nije potrebno kupiti najskuplji hoverboard kako biste bili sigurni da je kvalitetan. No, isto tako nemojte kupiti nešto jeftino kinesko u nadi da ćete uštediti koju kunu.

Kvalitetan hoverboard napravljen je od boljih komponenti, čvršći je, stabilniji, izdržljiviji te stoga sigurniji za vožnju. Manje su šanse da će nastati problemi s baterijom, a baterija će i duže trajati. Birajte uređaji koje dolaze s baterijom cijenjenih proizvođača kao što su Panasonic, Sony, Samsung i LG.

Hoverboardi iz malo višeg cjenovnog ranga dolaze s nekim dodacima, poput GPS-a, Bluetooth zaključavanja i Bluetooth zvučnika. Ovi dodaci ne pridonose kvaliteti vožnje i većini se možda čine suvišnima, no zgodni su dodaci za one koji žele potrošiti malo više.

Izvor: nabava.net

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com