Rujan, Petak 30.2022, 20:33,   info@elvonet.com

Hibridni ili električni automobili?


Foto: autonet.hr Hibridni ili električni automobili?

Ukoliko ste zainteresirani za kupovinu novog automobila opremljenog najnovijom tehnologijom koja štedi gorivo i ne zagađuje okruženje, onda je vjerovatno vaš izbor definiran između hibridnog ili električnog automobila. Koji je najbolji izbor za vas?

Hibrid ili električni automobil. Koja je razlika?

Prije nego što spomenemo prednosti i nedostatke električnih automobila, važno je da shvatimo razliku između dvije vrste vozila.

Hibridni automobili su upravo ono što im i ime kaže. U suštini, hibridna vozila koriste dva različita agregata. Tu je elektromotor koji vam omogućava određenu autonomiju od 60-70 km, a tu je i normalno benzinski motor koji starta po potrebi kada se baterija koja pokreće električni motor potroši.

Električna vozila, sa druge strane, koriste samo električni motor, što znači da ne koristite bilo koju vrstu fosilnih goriva. Popularni primjeri električnih automobil su Ford Focus Electric, Nissan Leaf i Tesla Model S kao i ostali... Električna vozila nisu opremljena dodatnim motorom koji bi se aktivirao u slučaju kada vozilo ostane bez pogonskog električnog napajanja. Električna vozila obično imaju više prostora za baterije što znači da imaju veću eko autonomiju, tj. mogu da prijeđu više kilometara koristeći samo električnu energiju.

Električna vozila - prednosti i nedostaci

Električna vozila nude nekoliko prednosti u odnosu na hibridni pogon. Glavna prednost je da električna vozila štiti, tj. manje zagađuje okolinu od hibrida, jer ne koristite fosilno gorivo uopće. To je velika stvar za ekološki svjesne kupce koji žele smanjiti svoj negativan utjecaj na okolinu, koliko god je to moguće.

Osim toga, električno vozilo pomaže vozačima da uštede više novca nego u slučaju hibrida. Vozači koji žele putovati autoputom onoliko dugo koliko je to moguće bez upotrebe kapi goriva za njih je električno vozilo bolje nego hibrid.

Naravno, postoje neki nedostaci električnih vozila. Do sada najveći nedostatak je autonomija, tj. dužina vožnje, broj pređenih kilometara bez dotakanja goriva. Dok hibridno vozilo obično može putovati do 100 km na potpuno električni pogon i dodatnih 200 do 300 kilometara na benzin. Većina električnih vozila je ograničena na 60 do 70 kilometara bez dopunjavanja baterije. To znači da vozači koji namjeravaju putovati na dužim relacijama, ili oni koji svakodnevno putuju više 100 km bez zaustavljanja, bilo bi dobro da razmotre opcije za kupovinu automobile na hibridni pogon. Izuzetak je Tesla Model S, koji može prijeći i preko 250 km između dva punjenja.

Hibridna vozila: prednosti i nedostaci

Naravno, hibridni automobili također imaju svoje prednosti i neke nedostatke. Autonomija putovanja – osnovna prednost. Dok je električni automobil može samo putovati dok to pogonska baterija omogućava, hybrid koristi i benzinski motor pored svog električnog pogonskog sistema. Rezultat ovoga je da vozač vozila na hibridni pogon dobija najbolje od oba agregata, sistema i pristupa, dobija efikasnost elektro-vozila u gradskoj vožnji i tradicionalnog automobila za duža putovanja.

Kada je riječ o nedostacima, najveći nedostatak hibrida je relativno mali broj modela koji su opremljeni ovim tipom agregata. To je uglavnom zbog toga što vozači koji su zainteresirani za električno vozilo žele potpuni doživljaj, ne žele koristiti fosilno gorivo i čuvaju životnu sredinu što je više moguće. U stvari, današnja porodica hibrida je ograničena na samo nekoliko modela (Chevrolet Volt i Toiota Prius Plug-in su najpopularniji) u usporedbi sa većom ponudom električnih vozila.

Ostale uštede, svjetska i domaća praksa

U Americi Zakon predviđa brojne porezne i druge olakšice za vlasnike hibridnih i električnih vozila uz tendenciju šire primjene. Dok u razvijenim društvima vozači između hibridnih i električnih automobile biraju samo i isključivo prema osobnim potrebama u našoj zemlji i regiji javnost sve više posvećuje pažnju ovoj temi i u vremenu koje je pred nama zajedno ćemo se radovati mogućnostima koje ovi automobili pružaju kako u praktičnom tako i u ekološkom smislu.

Izvor: autostart.co.rs

Podijeli sa drugima

Električni automobili
  • https://elektricni-automobili.com
Električni automobili
Hibridni automobili
  • https://hibridni-automobili.com
Hibridni automobili
Električna vozila
  • https://elektricna-vozila.com
Električna vozila
Električni romobili
  • https://elektricni-romobili.com
Električni romobili
Električni motocikli
  • https://elektricni-motocikli.com
Električni motocikli
Autonomna vozila
  • https://autonomna-vozila.com
Autonomna vozila
Električni bicikli
  • https://elektricni-bicikli.com
Električni bicikli
Elvonet.com
  • https://elvonet.com
Elvonet.com