Lajkajte nas i pratite:

Električni motocikli / motori

Kakva pila

E-Pilen – Husqvarna ima koncept električnog motocikla

Izvor: autonet.hrE-Pilen – Husqvarna ima koncept električnog motocikla

Kompanija najvećim dijelom poznata po motornim pilama i kosilicama izrodila i odjel Husqvarna Motorcycles koji se bavi cestovnim motociklima. Oni su sada odlučili načiniti hrabar iskorak u smjeru elektrifikacije

Izvorno švedska kompanija Husqvarna poznata je po svojim kosilicama, motornim pilama i sličnoj opremi. No, ime s njima dijeli i kompanija Husqvarna Motorcycles koja proizvodi cestovne motocikle. Ona je proistekla iz istih korijena, ali je u međuvremenu izdvojena iz švedske tvrtke i danas je u vlasništvu austrijskog proizvođača motocikala KTM.

Husqvarna Motorcycles ovoga je tjedna odlučila svijetu prikazati svoj novi koncept kojim čine prvi iskorak prema električnim motociklima – a nazvali su ga E-Pilen. Inspiriran je njihovim ranijim modelima Vitpilen i Svartpilen, koji imaju klasični pogon na fosilna goriva, no izgled je osvježen a pogon prilagođen potrebama modernoga doba. Iz tvrtke poručuju da će ono po čemu su poznati biti preslikano i u električni model, a to su vrijednosti poput progresivne i pametne izvedbe te dinamičnog dizajna.

Husqvarnin koncept E-Pilen nudi snagu elektromotora od 8 kW (nešto manje od 11 KS) te doseg od 100 kilometara s jednim punjenjem baterije. Izrađen je s urbanim korisnicima na umu, onima koji će ovim motociklom putovati na posao ili se voziti iz užitka, te bi im deklarirani doseg trebao biti dovoljan. Umjesto dugotrajnog punjenja na punjaču, osmišljen je i sustav izmjenjivih baterija koje se mogu zamijeniti vrlo brzo.

Iz Husqvarne kažu kako je razvoj ovog električnog motocikla već u prilično poodmakloj fazi te da će daljnje informacije objaviti u skorijoj budućnosti. Do tada imamo tek nekoliko fotografija i najavni video, koje možete vidjeti uz ovaj tekst.

Izvor: autonet.hr
Scroll Up