Lajkajte nas i pratite:

Električni automobili / hibridni automobili

Volvo XC40 Recharge – potpuno električni crossover

Foto: netcarshow.comVolvo XC40 Recharge – potpuno električni crossover

Ovaj prvi električni model švedskog proizvođača dobrim dijelom zadržava vanjski stil XC40 modela s motorom s unutarnjim izgaranjem, ali ima zatvorenu rešetku

Volvo je predstavio svoj prvi potpuno električni kompaktni crossover pod nazivom XC40 Recharge. Modificirana je to verzija postojećeg XC40, ali umjesto četverocilindričnog motora ima bateriju od 75 kilovata. Očekuje se da će XC40 Recharge s dva elektromotora stići do prodajne mreže u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama u drugoj polovici sljedeće godine. Električni automobil isporučuje do 408 KS i 660 Nm okretnog momenta. Može ubrzati od 0 do 100 km / h za 4,9 sekundi. Imati će pogon na sva četiri kotača, s po jednim elektromotorm na svakoj osovini. Ima doseg s jednim punjenjem od 400 km prema WLTP pravilima ispitivanja, rekao je Volvo.

Njegova električna baterija se napuni do 80 posto kapaciteta u 40 minuta na sustavu za brzo punjenje.

XC40 na struju je prvi iz serije Volvoovih modela bez emisija, koji žele da potpuno električna vozila do 2025. godine zajedno s ostalim hibridima donesu polovicu globalne prodaje. Tijekom sljedećih pet godina, rekao je Volvo, lansirati će se po jedno potpuno električno vozilo svake godine.

‘To smo već rekli nekoliko puta ranije. Za Volvo Cars budućnost je električna’, rekao je izvršni direktor Hakan Samuelsson u izjavi. Volvo je rekao da će Recharge biti naziv njegovog podmarke potpuno električnih i plug-in hibridnih vozila. Očekuje se da će plug-in hibridi činiti 20 posto prodaje tvrtke Volvo sljedeće godine. Proizvođač automobila očekuje utrostručenje proizvodnih kapaciteta svojih elektrificiranih automobila.

Odluka Volva da uđe na tržište električnih automobila s crossover modelom donešena je na osnovu situacije na tržištu: europske obitelji napuštaju limuzine i karavane za udobnija i fleksibilnija vozila. XC40 Recharge će se boriti za tržišni udio električnih crossovera protiv Audija, Jaguara i Tesle.

Odluka Volva da svoje prvo električno vozilo bazira na XC40 je strateška. XC40 je Volvoov najbrže rastući model u Europi u prvih osam mjeseci , jer su rezultati 109 posto bolji u odnosu na prethodnu godinu, kada je prodano 50.861 komad.

Model XC40 Recharge predstavlja Googleov informativno-zabavni sustav sa sustavom Android koji integrira Google Assistant, Google Play Store, Google Maps i druge usluge. Ugradnja Googleove tehnologije u infotainment sustav je promjena za proizvođača automobila, jer većina trenutno ograničava pristup samo Android Autu, omogućavajući vozaču pregled i korištenje aplikacija na dodirnom zaslonu vozila nakon što se uključi pametni telefon.

Google Assistant vozačima i putnicima omogućuje kontrolu temperature vozila, postavljanje odredišta, reprodukciju omiljene glazbe i diktiranje tekstualnih poruka. Električni XC40 je prvi Volvo koji će bežičnim putem ‘over-the-air’ dobivati ažuriranja softvera i operativnog sustava – značajka koju je Tesla popularizirala i koja se postupno širi u autoindustriji.

XC40 Recharge će također biti prvi Volvo opremljen novim naprednim sustavom pomoći vozaču koji se sastoji od niza radara, kamera i ultrazvučnih senzora.

Izvor: tportal.hr
Scroll Up