Lajkajte nas i pratite:

Električni automobili / hibridni automobili

3008 HYBRID4

Peugeot lansirao prvi dizelsko-električni hibrid

Peugeot je konačno pokazao serijsku izvedbu svog prvog hibridnog automobila i ujedno prvog hibridnog sustava na svijetu koji kombinira rad dizelskog i električnog motora

Peugeot 3008 Hybrid4 pogoni dvolitreni turbodizelaš koji razvija 163 KS i 300 Nm te elektromotor smješten na stražnjoj osovini koji kontinuirano razvija 27 KS, odnosno 35 KS u intervalima, i 200 Nm okretnog momenta. Dizelaš pogoni prednje, a elektromotor stražnje kotače, pa se Peugeotov 3008 može pohvaliti i integralnim pogonom.

Vozači će moći birati između četiri režima vožnje – potpuno automatskog u kojem sustav autonomno kontrolira obje jedinice, potpuno električnog u kojem 3008 može prevaliti udaljenost do 4,5 kilometara, 4WD u kojem sustav nastoji maksimalno iskoristiti obje jedinice u svrhu kontinuiranog pogona na sva četiri kotača te Sport koji omogućava maksimalno iskorištavanje ukupno 200 KS, koliko dva motora zajedno razvijaju.

Prema Peugeotovim podacima, 3008 HYbrid4 u europskom kombiniranom ciklusu troši svega 3,8 litara goriva na stotinu kilometara, emitira 99 grama CO2 po kilometru, ubrzava s mjesta do 100 km/h za 8,8 sekundi te postiže maksimalnu brzinu od 209 km/h.

Isti hibridni pogon Peugeot planira upotrijebiti na nadolazećem modelu 508.

3008 Hybrid4 službeno će biti predstavljen na listopadskom autosalonu u Parizu, dok je početak prodaje najavljen za proljeće iduće godine. U međuvremenu bismo ipak trebali doznati koliko će dizelsko-električna hibridna kombinacija koštati, posebice kad se u obzir uzme da je dizelska tehnologija ionako skuplja od benzinske, pa je većina proizvođača, već u razvojnoj fazi, odustala od kombiniranja dizelskih motora s elektromotorima.

Izvor: tportal.hr
Scroll Up