Lajkajte nas i pratite:

Električni automobili / hibridni automobili Ostalo

U VOLKSWAGENU TVRDE:

Električni auti prevaljivat će 800 km za deset godina

Električni automobili smatraju se budućnošću osobnog transporta, no trenutno ih u namjeri da s tržišta istisnu automobile koje pogone motori s unutarnjim izgaranjem sprečava autonomija

S punim baterijama današnji električni automobili teško mogu prevaliti više od 300 kilometara, dok punjenje te iste baterije u najboljem slučaju traje tri do četiri sata. Kada možemo očekivati autonomiju na razini današnjih modernih benzinaca i dizelaša? Za desetak godina, smatra Martin Eberhard, direktor Volkswagenovog Elektronskog razvojnog laboratorija u Kaliforniji.

Bivši suosnivač Tesla Motorsa, kompanije koja proizvodi električne sportske automobile, tvrdi da će električni automobili 2020. bez problema prevaljivati 800 kilometara s jednim punjenjem. Svoj optimizam temelji na dosadašnjem napretku.

Volkswagen za svoje nadolazeće hibridne modele koristi litij-ionske baterijske pakete tipa 18650, koji se koriste, primjerice, u prijenosnim računalima. Tehnologija ovih baterija razvija se brže od ijedne druge, tvrdi Eberhard koji za usporedbu daje primjer Audijevog koncepta e-tron koji je imao baterijski paket kapaciteta 60 kWh i autonomiju od 240 km, a danas bi se iz istog volumena moglo izvući 100 kWh i 480 km autonomije.

Ova je tehnologija i jeftinija od one kojom se koriste ostali proizvođači, pa tako baterije tipa 18650 koštaju oko 200 eura po kWh, dok one u Nissanovom Leafu, navodno, koštaju dvostruko više.

Izvor: tportal.hr
Scroll Up