Lajkajte nas i pratite:

Električni automobili / hibridni automobili

Autima na benzin uskoro će biti mjesto u muzeju, poručuje Elon Musk

FOTO: PexelAutima na benzin uskoro će biti mjesto u muzeju, poručuje Elon Musk

Ekscentrični milijarder, poznat kao glasan zagovornik zamjene vozila na benzin i dizel električnim, spreman je otpisati automobile koji danas još čine većinu na cestama diljem svijeta

Osnivač i glavni izvršni direktor tvrtke Tesla Elon Musk tvitnuo je kako su tradicionalna goriva za vozila tek ‘prolazna moda’ koja će uskoro ‘izgledati cool u muzeju’.

Musk je, između ostalog, poznat kao glasan zagovornik zamjene vozila na benzin i dizel električnim.

Stopa prihvaćanja električnih automobila i dalje raste. Prošle godine registrirano ih je 2,2 milijuna. Trenutno ih ima oko 5,6 milijuna, prema podacima njemačke neprofitne organizacije Centar za solarnu energiju i istraživanje vodika Baden-Württemberg (ZSW). Među novoregistriranim električnim automobilima većinom su Teslini modeli.

Ipak, veliki dio energije koja pogoni ta vozila nastala je korištenjem tradicionalnih turbina na paru, za što je potrebno koristiti neobnovljive izvore energije. U Sjedinjenim Državama tek 17 posto električne energiije dolazi iz obnovljivih izvora, a 63,5 posto iz fosilnih goriva.

Zagađenje zbog proizvodnje energije u padu je zadnjih godina. U SAD-u prijevoz sad čini veći dio emisija ugljika u atmosferu, piše Business Insider.

Izvor: tportal.hr
Scroll Up