Lajkajte nas i pratite:

Električni bicikli / E-bike

VISIOBIKE

Hrvatsko čudo od bicikla skuplja novac na Indiegogou

Izvor: Promo fotografije / Autor: VisiobikeHrvatsko čudo od bicikla skuplja novac na Indiegogou

Visiobike je spoj električnog bicikla i pametnog telefona, u kojem smartphone služi za navigaciju, kao retrovizor i zaštita od krađe, između ostalog

Djelo je istoimenog šesteročlanog tima, čiji su članovi tijekom dvije godine razvoja osmislili izgled i funkcionalnosti ne samo bicikla, već i prateće aplikacije.

Izgledom samo nalikuje biciklima na kakve smo dosad navikli. U okvir napravljen od ugljikovih vlakana (metodom monocoque) ugrađeni su motor i Panasonicova litij-ionska puniva baterija.

Puni se oko tri sata i izdržat će tisuću ciklusa punjenja. Trebat ćete pomoć jer s baterijom ovo čudo od bicikla teži 21 kilogram.

Motor dolazi u dvije inačice – 250 W (s maksimalnom brzinom od 25 kilometara na sat) i 500 W (45 km). Ugrađen je ne kao zamjena pedaliranju, već kao dopuna – povećat će snagu koju ulažete i do tri puta te donijeti domet od kojih 120 km.

Visiobike je zamišljen kao prometno sredstvo duboko integrirano s praktično svim pametnim telefonima koje pogone Android ili iOS.

Poseban čipset, kojeg su sami razvili, povezuje sve ključne komponente. Za primanje putem Bluetootha, obradu i prikaz podataka na zaslonu mobitela zadužena je zasebna aplikacija.

Aplikacija nudi brzinomjer i brojač koraka, status baterije, upravljanje svjetlima, zaključavanje, pristup Appleovim ili Googleovim mapama… No, poslužit će i kao retrovizor, automatski će uključiti ili prilagoditi svjetlo uvjetima u kojima vozite, zabilježiti sudar u slučaju da bicikl detektira udarac i sama poslati obavijest hitnoj pomoći i osobi koju ste naveli kao kontakt u slučaju nesreće (ako ne isključite tu opciju u 60 sekundi nakon udara).

Sve podatke čuva u računalnom oblaku, kako bi ih mogli kasnije uspoređivati. Obećavaju nadogradnje i nove funkcionalnosti, kako bi obuhvatili i tehnologiju koja nije u kategoriji pametnih telefona (Google Wear i Glass, recimo).

Izvor: tportal.hr
Scroll Up