Lajkajte nas i pratite:


Sustavi za punjenje električnih automobila

O punjenju električnih vozila

NAČINI PUNJENJA
Za stanice za punjenje automobila referentni standard je IEC 61851-1.

Standard nalaže kontrolnu elektroniku koja koristi univerzalni komunikacijski sustav između stanice za punjenje i vozila preko PWM (Pulse Width Modulation) kruga koji osigurava sigurnost procesa punjenja kako za ljude i opremu, tako i za baterije vozila.

Punjenje kod kuće bez PWM-a

epunjaci.hr
epunjaci.hr

MODE 1 se sastoji od izravne veze vozila i uobičajenih izvora električne energije. Upravljačka elektronika u ovom slučaju ne postoji te se taj način više ne primjenjuje za punjenje automobila. Njegova primjena postoji još samo kod električnih bicikala i nekih motocikala.

Sigurno punjenje kod kuće sporo ili brzo

epunjaci.hr
epunjaci.hr

Ukoliko na kablu za punjenje isporučenom sa vozilom postoji upravljačka kutija sa sigurnosnim sustavom, dozvoljeno je punjenje izravno iz utičnice. Najsporiji tip sigurnog punjenja.

Sigurno punjenje kod kuće ili na javnim mjestima, sporo ili brzo

epunjaci.hr
epunjaci.hr

Obavezno za sve javne stanice za punjenje kao i za one koji žele imati apsolutnu sigurnost kod kuće i napredne oblike manipulacije energijom i troškovima. Punjenje je preko zasebnog uređaja ugrađenog na zid ili stup koji unutar sebe sadrži sigurnosni sustav. Punjenje može biti sporo ili brzo, često sa mogućnosti regulacije snage punjenja.

Direktno brzo punjenje istosmjernom strujom

epunjaci.hr
epunjaci.hr

Taj tip punjenja podrazumijeva izravnu vezu između punjača i baterije. Koristi se istosmjerna struja do 200A, 400V snage do 350kWh. Sa tim sustavima moguće je napuniti vozilo doslovno u nekoliko minuta. Postoje dva osnovna standarda: CHAdeMO (za Japanska vozila) i CCS COMBO (Za Europska vozila). Većina punjača kao standard ima ugrađena oba priključka.

Sustavi za punjenje električnih automobila

Obzirom da će Vaše vozilo najviše vremena biti parkirano na Vašem parkiralištu, logično je da to parkiralište bude opremljeno i odgovarajućom stanicom za punjenje. Također Vam to pruža i fleksibilnost u kontroli troškova pošto vozilo možete puniti i za vrijeme jeftinije tarife. Pošto postoje dva osnovna tipa stanovanja, samostojeće kuće i stambene zgrade sa dijeljenim parkiralištima, tako postoje i rješenja za punjenje Vaših vozila ovisno o tipu parkirališta.

Punjenje vozila na Vašem privatnom parkiralištu

Kupili ste električno vozilo ili ozbiljno razmišljate o tome. Tražite dostupne informacije i glava Vam je već puna od različitih informacija pa shvatite da ste zapravo ponovno na početku jer ne znate koje su informacije bitne. Punjenje kod kuće je zapravo najjednostavniji slučaj za definirati. Postoji nekoliko bitnih pitanja koja si trebate postaviti kako bi ste si olakšali odabir:

Koji auto vozim?

Sporo punjenje vozila AC strujom se odvija preko modula za punjenje u samom vozilu koji ima limitiranu snagu definiranu od proizvođača. Ako Vaš automobil posjeduje taj modul snage npr. 7,4 kW onda je to i maksimalna snaga kojom se Vaš automobil može puniti te nema svrhe uzeti punjač veće snage jer nećete dobiti veću brzinu punjenja. Drugi faktor je tip priključka koji Vaš automobil posjeduje jer kako smo objasnili u dijelu o punjenju vozila, ne posjeduju svi automobili isti priključak.

Hoću li ja ili netko u kućanstvu nabavljati drugi električni auto u budućnosti?

Jako je bitno promisliti i o tom dijelu jer bi ste onda trebali uzeti u obzir da taj automobil može imati veći kapacitet punjenja ili drugi tip priključka za punjenje. U tom slučaju Vam je bitno da odaberete punjač koji je lako nadogradiv i nije potrebno mijenjati cijeli punjač da bi ste mogli puniti drugo vozilo.

Koja je lokacija ugradnje punjača?

Vrlo je bitno definirati i taj segment pošto nam on određuje dužinu kabla za punjenje i vrstu dozvole pristupa. Ukoliko punjač koji ste nabavili ne zahtjeva dodatnu autorizaciju nego je jednostavno autostart tipa a montiran je na lokaciju koja je lako dostupna svima, bilo tko se može spojiti na njega i puniti svoje vozilo a Vama tako stvoriti neplanirane troškove. U tom slučaju je bolje uzeti stanicu sa dodatnom autorizacijom putem aplikacije ili RFID kartice.

Koja je priključna snaga električne energije dostupna u mom domu?

Bitno je provjeriti i tu stavku pošto zasigurno želite izbjeći dodatno zakupljivanje kapaciteta koje može biti poprilično skupo. Također je bitno uzeti u obzir i to da na Vašoj lokaciji postoje i druga trošila koja smanjuju dostupnu priključnu snagu. Ukoliko imate dovoljno kapaciteta za stanicu od npr. 11 kW ali Vam zbog drugih uređaja ta snaga nije uvijek dostupna, bitno je odabrati stanicu za punjenje sa pametnim funkcijama kao što su limitiranje snage preko mobitela ili automatsko balansiranje snage prema trenutno dostupnoj energiji. Takva rješenja čuvaju Vaš dom i Vaš novčanik od dodatnih troškova i skupih popravaka.

Da li je moja stanica dostupna i drugim korisnicima?

Sa sve većim brojem električnih vozila na cestama, pojavili su se i novi poslovni modeli i mogućnosti dodatne zarade na Vašim punjačima, pogotovo u razvijenijim zemljama. Tako u zemljama Europe nije rijetkost da vlasnici privatnih stanica za punjenje u slobodno vrijeme svoje stanice nude na tržištu te si tako nadopunjuju kućni budget. Bez sumnje da će se takav oblik poslovanja s vremenom pojaviti i kod nas. Ukoliko želite ponuditi uslugu punjenja na slobodnom tržištu, onda je opcija pametne identifikacije RFID karticama ili mobilnim aplikacijama obavezna. Također je bitno da stanica bude online sa dostupnom lokacijom i statusom punjenja da Vas potencijalni klijenti mogu pronaći.

Punjenje vozila u stambenim zgradama

Za punjenje na dijeljenim parkiralištima stambenih zgrada vrijede slična pravila kao i za privatna parkirališta ali uz nekoliko bitnih razlika. Na tim parkiralištima je obavezno instalirati pametne stanice sa online pristupom zbog kontrole i raspodjele troškova i dostupnosti stanica ostalim stanarima. Sa našim pametnim stanicama moguće je odrediti točan utrošak svakog pojedinog korisnika kao i odrediti dozvole za pristup pojedinim korisnicima. Moguće je objaviti stanicu kao javnu te dopustiti pristup svim potencijalnim korisnicima te urediti automatizirani sustav naplate kako bi ste na stanicama ostvarili povrat Vašeg ulaganja te nakon toga i zaradu.

Ukoliko ste vlasnik tvrtke koja želi biti moderna i ekološki osviještena, zasigurno ste razmišljali da ugradite punjače za električna vozila. Ekološka osviještenost je postala uobičajena u poslovnom svijetu te Vam značajno podiže ugled tvrtke, pogotovo na inozemnom tržištu. Na taj način će te također lakše privući nove zaposlenike koji voze električne automobile i pružiti dodatnu uslugu klijentima i partnerima koji kod Vas dolaze sa električnim automobilima. Za vlasnike tvrtki je iznimno bitno da imate kontrolu nad svim parametrima punjenja od troškova do opterećenja mreže tako da su online stanice za punjenje sa pametnim rješenjima za Vas obavezne. Prije nego idete u investiciju, potrebno je odgovoriti na nekoliko pitanja koja će Vam znatno olakšati odabir stanica:

Zašto da ugrađujem punjače?

Zato jer je radno mjesto druga najkorištenija lokacija za dopunjavanje električnog vozila. Također dobivate puno na prepoznatljivosti Vašeg branda kao inovativnog i ekološki osviještenog što zaposlenici i partneri znaju cijeniti. Isto tako možete personalizirati Vaše stanice sa Vašim logom i dodati zanimljive i inovativne znakove, vjerujte nam da će djelatnici, klijenti i partneri to znati cijeniti i prepoznati. Uz to možete dodati Vaše stanice i na online kartu punionica te si tako povećati prepoznatljivost i vidljivost na internetu.

Koji tip priključka/kabla odabrati?

Pošto je na to pitanje nemoguće dati točan odgovor zato jer ne možete znati tko će sa kakvim automobilom doći kod Vas, najbolje je da sa time ni ne razbijate glavu nego da odaberete stanice sa priključnim utorima pošto svako vozilo i onako posjeduje kabel. U Europi je standardan priključak Tip 2 tako je to optimalna stanica za Vas.

Koju snagu punjača odabrati?

Najveća greška koju poslovni klijenti rade je ta da odabiru stanice snage 22 kW pošto idu logikom da je tom snagom najbrže napuniti vozilo. Međutim treba biti svjestan da nekoliko stanica od 22 kW značajno opterećuju cijeli sustav pa ukoliko nemate pametan sustav raspodjele energije riskirate da nećete imati dovoljno energije za ostatak sustava ili da Vaše stanice jednostavno neće raditi. S druge strane ako odaberete stanice snage  3,7 kW trebate biti svjesni da one omogućavaju punjenje svega cca 15 km po satu punjenja tako da će efekt punjenja biti minimalan. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da su za poslovne korisnike najisplativije stanice snage 11 kW pošto sa tim kapacitetom osiguravate dovoljnu brzinu punjenja za većinu korisnika a ne opterećujete Vašu mrežu do maksimuma. Za Vas također postoje naša pametna rješenja sa raspodjelom snage po svakom pojedinom punjaču i kontrolom preko Vašeg pametnog telefona.

Koja je priključna snaga električne energije dostupna u mojoj tvrtki?

Ukoliko želite izbjeći dodatno zakupljivanje snage što često zna biti popriličan trošak, bitno je tu stavku provjeriti prije konačnog odabira broja i snage stanica. Za to je računica jednostavna, imate 35 kW slobodne snage i jednostavno zaključite da možete instalirati 3 stanice snage 11 kW. Međutim, sa našim pametnim rješenjima Vam ni to ne treba predstavljati problem. Naš sustav raspodjele energije Vam dopušta da instalirate koliko god stanica želite a one će koristiti samo trenutačno raspoloživu snagu i dijeliti je međusobno u omjerima kako sustav računa da je najoptimalnije u danom trenutku. Čak možete i mijenjati dostupno opterećenje preko Vašeg pametnog telefona da manje opterećuju sustav prilikom vršnog opterećenja Vaše mreže, npr. kada su uključeni klima uređaji ili slično.

Koliko stanica trebam?

Za sada Vam zasigurno ne treba puno stanica, ali za ovo trebate misliti i na budućnost. Kako se tehnologija električnih automobila razvija i oni postaju sve jeftiniji i dostupniji, za očekivati je da će sve više zaposlenika, klijenata i partnera dolaziti kod Vas sa električnim automobilima. Zbog toga je najbolje odabrati pametne sustave koji omogućavaju jednostavnu nadogradnju i inkorporaciju novih stanica u sustave kontrole stanica.

Kako obračunavati troškove?

U većini zapadnih zemalja je uobičajeno da poslodavci djelatnicima ne naplaćuju punjenje nego im je to dodatna stimulacija za rad kod određenog poslodavca. Međutim, ukoliko želite imati detaljne izvještaje tko je koliko punio ili eventualno naplatiti troškove samim korisnicima, bitno je da stanice imaju napredan sustav praćenja i sustave autorizacije bilo RFID karticama ili mobilnim aplikacijama. Sa našim sustavima je moguće imati uvid u svaki pojedini parametar punjenja po zasebnim korisnicima. Također ukoliko je Vaše parkiralište javno dostupno, možete ponuditi uslugu punjenja i na tržištu te naplaćivati punjenje vanjskim korisnicima a Vašim djelatnicima ga pružiti besplatno.

Punjenje tvrtkine flote vozila

Jednom kada se uvjerite u ekonomičnost električnih vozila, velika je vjerojatnost da će te i za potrebe poslovanja uzeti baš električna vozila. Tada će te imati već osiguranu infrastrukturu i riješene sustave praćenja troškova tako da ćete lako prijeći sa klasičnih vozila na električna.

Svi znamo da je hrvatska turistička zemlja i kako električni automobili postaju zastupljeniji, tako se i broj gostiju koji dolaze sa svojim električnim automobilima povećava. Ali, jeste li znali da čak 94% korisnika električnih automobila preferira izbor svoje lokacije prema dostupnoj infrastrukturi za punjenje svojih vozila? Većina korisnika će prije odabrati restoran ili hotel koji im može ponuditi uslugu punjenja nego drugi više klase koji im to ne može ponuditi. Ti gosti će također provesti i više vremena na Vašoj lokaciji te Vam tako osigurati brži povrat investicije. U nastavku su odgovori na najčešća pitanja koja Vam mogu pomoći da se lakše odlučite na investiciju u infrastrukturu za punjenje električnih vozila:

Koje su prednosti za mene ako ugradim punjače?

Prednosti su mnoge! Instalacija punjača za električna vozila će Vam privući nove klijente a postojeći će se duže zadržavati na Vašoj lokaciji i potrošiti više novca kod Vas umjesto da potraže drugu lokaciju, isto tako će se uvijek vračati kod Vas. Također i povećavate vidljivost svoje lokacije jer su punjači vidljivi na online kartama koje vozači koriste. Isto tako većina vozača koji koriste električna vozila su aktivni na raznim društvenim mrežama i zajednicama pa Vas i tamo mogu preporučiti drugim korisnicima. A nemojmo zaboraviti ni da na taj način podižete reputaciju svog objekta kao ekološki osviještenog što isto nije za zanemariti u današnje vrijeme. Trenutačno je punjenje još većinom besplatno, ali uskoro se očekuje komercijalizacija te si tako možete osigurati i dodatan izvor prihoda.

Koje destinacije su pogodne za ugradnju punjača?

Sve turističke destinacije su pogodne za ugradnju punjača, od Hotela, Odmarališta, Apartmana, Prenoćišta, Villa, Restorana, Kampova, Parkova prirode itd. Doslovno svako mjesto na koje gosti dolaze svojim vozilima i tamo provode neko vrijeme. Nemojte zaboraviti da su navike vozača električnih automobila drugačije od vozača klasičnih automobila i oni ne pune vozilo do vrha na jednom mjestu nego preferiraju dopunjavanje od sat do dva na svakoj lokaciji koju posjete, bilo tokom ručka, kupovine ili šetnje.

Koliki je moj trošak za punjenje vozila gosta?

Trošak je iznimno mali, pogotovo u usporedbi sa prednostima dobivate pred konkurencijom. Punjenje baterije ovisi o vozilu a trošak potpune napunjenosti može biti od 30 do 60 kuna, ali obzirom da gosti kod Vas neće doći sa praznim vozilom nego ga samo dopunjavati, trošak je u prosjeku od 10 do 20 kuna po gostu. Ukoliko se odlučite naplatiti gostima taj trošak, sa našim pametnim sustavima lako možete odrediti cijene te vidjeti trošak i vrijeme svakog pojedinog korisnika te mu na osnovi toga naplatiti punjenje.

Koji tip stanice za punjenje da instaliram?

Parkirališta ugostiteljskih objekata su privatna mjesta dostupna trećim osobama tako da stanice trebaju zadovoljavati Mode 3 prema međunarodnom standardu IEC 61851-1 koji osigurava maksimalnu sigurnost za ljude i vozila. Iako zakon ne zahtjeva da Vaše stanice budu opremljene dodatnim autorizacijskim modulima, to je vrlo preporučljivo iz razloga što tako sprečavate da se bilo tko spoji na Vašu stanicu i lako možete pratiti i naplaćivati troškove punjenja.

Trgovački centri su treće najpoželjnije mjesto za punjenje električnih vozila.  Ukoliko ponudite uslugu punjenja električnih vozila Vašim kupcima, to može biti izvrsna prilika da privučete nove kupce i lakše zadržite postojeće. Istraživanja su pokazala da kupci koji pune svoja vozila na parkiralištima trgovačkih centara provode više vremena u kupnji i obilasku te su skloni više potrošiti tokom tog vremena. U nastavku možete pronaći nekoliko razloga koji Vam mogu pomoći da se lakše odlučite na investiciju i odaberete najpogodniji sustav za Vaše potrebe. Također se možete obratiti i nama da Vam u suradnji sa Vama ponudimo najpovoljnije rješenje za Vaše potrebe.

Što moj centar dobiva ugradnjom punjača?

Dobivate iznimno puno! Obzirom da su lokacije punjača objavljene na online kartama, kupci će Vas lakše pronaći. Također će kupci koji kod Vas pune svoje električne automobile provesti i više vremena u Vašem centru i tako Vam izravno povećati profit, isto tako će Vam se radije vračati a vrlo je vjerojatno da ćete preoteti dio kupaca od konkurentskog centra koji ne nudi takvu dodatnu uslugu svojim kupcima. Lakše ćete privući i nove brand name klijente u svoj centar pošto su svi oni već navikli na takvu uslugu na razvijenim tržištima.

Isto tako poboljšavate ukupnu sliku svog branda kao inovativnog i ekološki osvještenog.

Koja vrsta trgovačkog centra je pogodna za ugradnju punjača?

Svaka vrsta je pogodna, klasični trgovački centri, supermarketi, outlet centri itd.
Trebate biti svjesni da vozači električnih automobila aktivno traže lokacije koje im mogu omogućiti punjenje te temeljem dostupnosti infrastrukture odabiru gdje će provesti svoje vrijeme. Zašto to vrijeme ne bi proveli kod Vas?

Koliki je moj trošak za punjenje vozila gosta?

Trošak je iznimno mali, pogotovo u usporedbi sa prednostima dobivate pred konkurencijom. Punjenje baterije ovisi o vozilu a trošak potpune napunjenosti može biti od 30 do 60 kuna, ali obzirom da kupci kod Vas neće doći sa praznim vozilom nego ga samo dopunjavati, trošak je u prosjeku od 10 do 20 kuna po punjenju. Ukoliko se odlučite naplatiti kupcima taj trošak, sa našim pametnim sustavima lako možete odrediti cijene te vidjeti trošak i vrijeme svakog pojedinog korisnika te mu na osnovi toga naplatiti punjenje.

Koji tip stanice za punjenje da instaliram?

Parkirališta trgovačkih centara su privatna mjesta dostupna trećim osobama tako da stanice trebaju zadovoljavati Mode 3 prema međunarodnom standardu IEC 61851-1 koji osigurava maksimalnu sigurnost za ljude i vozila. Iako zakon ne zahtjeva da Vaše stanice budu opremljene dodatnim autorizacijskim modulima, to je vrlo preporučljivo iz razloga što tako sprečavate da se bilo tko spoji na Vašu stanicu i lako možete pratiti i naplaćivati troškove punjenja.

Zbog zagađenja zraka, trend je da se sve više i više gradova okreće zelenim tehnologijama. Prednosti elektro mobilnosti u gradovima su očite u pogledu očuvanja okoliša i zdravlja stanovnika jer električni automobili ne samo što ne zagađuju zrak nego su i tiši te sve to doprinosi boljoj kvaliteti života u gradovima. Mnogi svjetski gradovi su u svojim središtima zabranili promet klasičnim automobilima i učinili ih dostupnima samo vozilima na električni pogon. Također su mnogi gradovi razvili infrastrukturu za punjenje električnih vozila te na taj način potiču svoje stanovnike da se sve više okreću čistim tehnologijama prijevoza. Gradovi poput Amsterdama i Roterdama su svjetski lideri u dostupnosti infrastrukture za punjenje i oni su opremljeni stanicama naših dobavljača.

Koje su prednosti za naš grad ukoliko razvijemo infrastrukturu za punjenje?

Prednosti su mnoge i lako mjerljive. Uz to što grad razvija status ekološki osviještene i zdrave sredine u kojoj ljudi rado borave, isto tako razvija i status inovativnog i naprednog grada. Ukoliko Vam je grad vezan uz ekološki turizam, prednosti su još i veće jer će Vas turisti lako pronaći na kartama sa stanicama za punjenje.

Može li grad zaraditi na punjačima za električne automobile?

Naravno! Kod nas je punjenje još uvijek većinom besplatno, ali za očekivati je da će uskoro postati komercijalno. U razvijenim zemljama je uobičajeno da se punjenje naplaćuje te si gradovi tako nadopunjuju gradski proračun. Sa našim pametnim sustavima je iznimno jednostavno odrediti cijene i kontrolirati naplatu za više tisuća stanica za punjenje i te sustave inkorporirati u sustave pametnih gradova.

Mogu li puniti flotu gradskih vozila?

Mnogi gradovi su uveli za potrebe svojih uprava isključivo električna vozila zbog svoje ekonomičnosti i pouzdanosti. Našim sustavima je jednostavno puniti flotu vozila i pratiti troškove svakog pojedinog korisnika bilo na posebnim parkiralištima, bilo putem javnih stanica za punjenje.

Koji tip stanica za punjenje da instaliramo?

Na javnim mjestima stanice trebaju zadovoljavati Mode 3 ili Mode 4 načine punjenja prema IEC 61851-1 standardu koji osigurava sigurnost ljudi i vozila. Također bi stanice trebale biti što robusnije i otpornije na vandalizam i jednostavne za održavanje. Potrebe većine gradova zadovoljavaju AC stanice za punjenje srednje snage od 7,4 kW do 22 kW raspoređene na strateškim mjestima ili na javnim parkiralištima. Naše stanice i sustavi su ispitani i provjereni u praksi te npr. u gradovima popust Amsterdama ili Roterdama imamo preko 2000 instaliranih stanica za punjenje sa pouzdanošću od preko 99,6%.

Iako se navike vozača električnih vozila razlikuju od vozača klasičnih automobila u pogledu punjenja, benzinske postaje ipak i dalje igraju bitnu ulogu u svijetu električnih automobila. Benzinske postaje su ključne za dulja putovanja te pošto električni automobili imaju znatno dulje vrijeme punjenja njima je najvažnije da budu opskrbljene stanicama za brzo punjenje snage veće od 50 kW. U današnje vrijeme već postoje ultra brze stanice za punjenje snage 350 kW koje omogućuju punjenje vozila za svega 10 – 20 minuta.  Naši sustavi brzih punjača su instalirani na mnogim postajama diljem Europe gdje su dokazali svoju pouzdanost. Također inovativna rješenja omogućavaju jednostavnu nadogradnju i više mjesta za punjenje od konkurencije.

Jesu li benzinske postaje pogodne za instalaciju punjača za električne automobile?

Naravno da jesu. U današnje vrijeme većina postaja nije više tek mjesto za punjenje goriva nego je njihova ponuda nadopunjena kafićima, restoranima, trgovinama itd. Obzirom da je punjenje električnih automobila duže od klasičnog tankiranja, i korisnici se duže zadržavaju na tim lokacijama te više koriste ostale usluge koje im možete ponuditi.  Posebno je važna ugradnja brzih DC punionica na tranzitnim pravcima na kojima korisnici mogu brzo nadopuniti svoje baterije i nastaviti putovanje.

Zašto ponuditi brzo punjenje na benzinskim postajama?

Zbog toga što je sporo punjenje dovoljno za punjenje kod kuće ili u urbanim sredinama gdje su i kilometraže koje dnevno napravite manje od ukupnog dometa vozila i vozači se duže zadržavaju na tim lokacijama. Na benzinskim postajama je bitno ugraditi brze punjače koji će biti u mogućnosti dopuniti bateriju u vremenu dok vozač popije ili pojede nešto na Vašoj lokaciji.

Koji tip stanice je najbolje ugraditi na benzinskoj postaji?

Najbolje je ugraditi brzu DC stanicu koja omogućava brzo punjenje u Modu 4 prema IEC 61851-1 standardu koji osigurava sigurnost ljudi i vozila. Stanica mora biti snage preko 50 kW kako bi omogućila relativno brzo punjenje vozila. Također je bitno da razmislite o modularnom sustavu u kojem je jednostavno na postojeću infrastrukturu dodati još mjesta za punjenje ili povećati snagu bez velikih troškova ili zamjene kompletne stanice.

Mogu li naplatiti punjenje?

Naravno da možete. Diljem Europe je sasvim uobičajeno da se punjenje električnih vozila naplaćuje isto kao i tankiranje goriva na klasičnim benzinskim postajama. Bitno je da Vaša infrastruktura bude kompatibilna sa standardima koji se trenutačno koriste diljem Europe te da posjedujete pametne sustave upravljanja, naplate i autorizacije koji omogućavaju korisnicima iz drugih zemalja jednostavnu autorizaciju i plaćanje. E-punjači Vam može ponuditi sve što Vam je potrebno za jednostavno i fleksibilno poslovanje Vaših stanica.

Postoje li standardni priključci ili moja stanica može zastariti?

Trenutačno se koriste tri glavna standarda za brzo punjenje, CHAdeMO, CCS Combo2 i AC Tip 2. Bitno je da Vaša stanica sadrži sva tri tipa priključaka te onda možete biti sigurni da ćete moći napuniti svako vozilo sada i u budućnosti. Trenutačno se ne razvijaju novi standardi priključaka već se više radi na povećanju snage samih stanica pa Vam je kod stanice bitno da možete jednostavno nadograditi Vašu stanicu većom snagom kako Vas konkurencija nebi pretekla. Srećom za Vas, mi imamo pravu tehnologiju za sve Vaše potrebe.

KONEKTORI ZA PUNJENJE ELEKTRIČNIH VOZILA

Za punjenje električnih vozila izmjeničnom strujom AC (Mode 2 i Mode 3) koriste se 4 tipa konektora:
Tip 1, Tip 2, Tip 3A i Tip 3C.

Za punjenje električnih vozila istosmjernom strujom DC (Mode 4) postoje 2 tipa konektora:
CHAdeMO i CCS COMBO.

TIP 1


Yazaki – SAE J 1772-2009

Monofazni priključak sa 2 kontakta. Max 32A 230V (7,4 kW). Koristi se samo na Japanskim i Američkim vozilima.

TIP 2

Mennekes – VDE-AR-E 2623-2-2

Monofazni ili trofazni priključak sa 2 kontakta. Max 32A (63A), 230/400V. Koristi se na Europskim vozilima.

TIP 3A

Monofazni priključak sa 1 kontaktom. Max 16A, 230V. Koristi se samo za laka vozila.

TIP 3C

Monofazni ali trofazni sa 2 konektora. Max 32A (63A), 230/400V. Više se gotovo i ne koristi.

CHAdeMO

CHAdeMO standard je standardan priključak za brzo punjenje istosmjernom strujom DC. U upotrebi je već nekoliko godina i koristi se večinom na Japanskim vozilima kao Nissan ili Mitsubishi.
Vozila opremljena tim priključkom imaju dva priključka:
– CHAdeMO za brzo DC punjenje
– Konektor za AC punjenje (većinom Tip 1)

CCS COMBO2

CCS COMBO2 standard se sastoji od jednog konektora na vozilu koji omogučava i brzo DC punjenje i sporo AC punjenje. Sastoji se od konektora Tip 2 sa dodatkom priključka za brzo punjenje. Koristi se većinom u Europskim vozilima kao BMW ili Volkswagen.

Scroll Up